Tunézia - Információk - Mire ügyeljünk?


Belépési formalitások:

Az oldal tetejére

Utazási iratok

Az útlevél érvényessége, melynek érvényessége meghaladja a tervezett utazás befejezésétől számított három hónapot. Feltételezett a kitöltött és aláírt regisztrációs kártya.

Vízum

Nem vízum köteles ország ha utazási irodán keresztül utazunk. Nagykövetség: Jose Marti Crescent, Plot 1685 Asokoro, tel.: 314-11-80, 314-11-81, 314-11-83, ügyelet: 314-11-80, (00)-(234)-(803)-305-99-58 (mobil), (00)-(234)-(803)306-30-38 (mobil), Ügyfélfogadás: kedd és csütörtök: 8.00-12.00.

Vám- és devizaelőírások

Vámmentesen behozható szeszesital 25% alkoholtartalomig 2l/személy, 25% alkoholtartalmon felül 1l/személy, dohány(17 évnél idősebb személy esetén) 4000 db cigaretta, 100 db szivar vagy 250g dohány egy személyre, 1/4 l parfüm, valamint egyes ajándékok melyeknek értéke nem haladja meg a kb.1900Ft/db. Átmeneti időre behozható közlekedési eszköz (személyautó, lakókocsi, magánrepülőgép, motorbicikli, és motoros hajó), 2 fényképezőgép és 20 film saját használatra, 1 videókamera, 1 hordozható rádió, sporteszközök, kemping felszerelés, hangszerek, 1 távcső, 1 hordozható írógép, 1 kofferes lemezjátszó, 2 gyerekkocsi, 1 bicikli, 1 számítógép. A behozott tárgyaknak el kell hagyniuk az országot. Állat behozatala esetén, állatorvosi igazolással kell rendelkezni, melyet magyarországi állami szervek állítanak ki. Tilos a behozatala minden nemű fegyvernek (a megfelően regisztrált vadászfegyvereken kívül), robbanóanyagoknak, mámorító és hasonló psychotróp anyagoknak, pornográfiának, termékeknek és tárgyaknak, melyek valamely módon veszélyeztetik a közbiztonságot, a közmorált vagy vallási érzetet, vagy veszélyesek lehetnek mások egészségére. A tunéziai szervek szigorúan büntetik a psychotróp anyagok (drogok) tartását vagy használatát. A helyi flóra és fauna kiviteléhez engedély szükséges a helyi földművelésügyi minisztériumtól, antik tárgyak esetén az engedély a kultúrminisztériumtól kell beszerezni. Tilos a tunéziai dínár ki- vagy behozatala. Ha marad bizonyos pénzösszeg, lehetséges a visszaváltása valutára, ajánott azonban a pénz fokozatos beváltása szükség szerint és a visszaváltás esetére a pénzváltó által kiadott nyugta megőrzése. Tunéziába lehetséges a bevitele bármilyen valutának, utazási csekknek és bármilyen bank- vagy hitelkártyának, idegen valutának kb. 190 000 Ft értékben, nagyobb összeg esetében szükséges a helyi szervek értesítése odautazáskor, esetleges nagy mennyiségű nem bejelentett kivitel esetén a pénzösszeg elkobzása, valamint ennek megfelelő büntetés (esetleges további hivatali folyamatok) várhatók.

Időjárás:

Az oldal tetejére

Éghajlat

Tunézia Afrika északi részén fekszik. A belföldön kontinentális éghajlat uralkodik, a tengerpart melletti részek a Földközi - tenger klímájának hatása alatt vannak. A belföldön sokkal jobban észrevehetőek a nyári és a téli hónapok, nappal és éjszaka közötti hőmérséklet ? különbségek, és a hőmérséklet sáv szintén függ a tengerfeletti magasságtól. A teljes éves csapadékmennyiség hosszútávú szemléletből nagyon változó. A legtöbb esős nap az egyes területeken főleg október és március közé esik. Időről időre nyáron délről és délnyugatról egy meleg szél áramlik, az ún. Sirocco, amely rendkívüli forróságot hoz magával.

A két klímhatásnak köszönhetően Tunézia nem az az ország, amely minden egyes sarkában egész éven át kitűnő feltételeket nyújtana trópikus hőmérsékletével és a majdnem állandó napsütésével a nyaralásra. Mindegyik terület és minden évszak mást tud nyújtani a turistáknak. Ezért Tunézia olyan célállomás, amely az utazók és látogatók legkülönbözőbb fajtáit vendégül tudja látni és attraktív tud lenni számukra.

A földrajzi elhelyezkedéstől és a természeti feltételektől függő átlagos hőmérséklet és a napfény hossza nagyon sokrétű az egyes területeken. Általánosságban el lehet mondani, hogy a legmagasabb hőmérséklet augusztusban eléri átlagosan a 30°C ?ot és akár a 12 órás nappali napfény is tipikus lejet júliusban. A tavasz, amely főleg a gyönyörűen virágzó növények széles skálájával tűnik ki, márciustól májusig tart, amikor a turistákat kellemesen felfrissítheti akár egy könnyed eső. Júniustól szeptemberig (augusztusi tetőponttal) a legmelegebb Tunéziában. Szintén a legkívántabb időszak, természetesen a legmagasabb árakkal. A nagy forróságnak köszönhetően ez az időszak nem kedvező a kirándulások kedvelőinek és az emlékhelyek felfedezésére. Eme aktívabb módszere a nyaralás eltöltésének főleg őszkor alkalmas - a szeptember felétől december kezdetéig tartó időszak, amikor a tenger még mindig szép és kellemesen meleg. A tunéziai tél főleg a Szahara meglátogatására, vagy az utazómadarak fajtáinak megfigyelésére alkalmas. Tunéziába utakat azonban egész évben rendeznek, és például Djerba szigete éppen télen nagyon keresett hely.

Pénz, árak:

Az oldal tetejére

Pénznem, árak, vásárlások

Pénzegység Tunéziában a tunéziai dinár (tD), amely 1000 millimre osztódik. A bankjegyek 5, 10 és 20 dináros értékben léteznek. Hotelokban és jobb üzletekben a kreditkártyákat is elfogadják. A bankok és hotelok egyazon árfolyamban váltják az eurót, nincs azonban megengedve a tuniszi pénznem behozatala vagy kivivése. Az országból való elrepülés előtt a repülőtéren lehetséges maximálisan 10 tD beváltására, szükséges azonban bemutatni az átváltásról szóló igazolást.

Vásárlások és az árak

A szállásért számított árak szezontól függőek, a legalacsonyabbtól a legmagassabb árig a különbség lehet akár kétharmados is. A legtöbb turisztikai területe nagyon jól ellátott, probléma csak a távolabbi területeken léphet fel. A legjobb gyümölcsöt és zöldséget a termesztő vidékek kínálják. A kínálat itt a legsokrétűbb. Nagyobb városokban az ananász és a banán a legelterjedtebb. A Monoprix és a Magasin Général üzlethálózatoknak egész országban vannak kirendeltségei, és az élelmiszeren kívül kaphatóak náluk textíliák és a háztartáshoz szükséges eszközök. A városokban gyakoriak a nagyon széles áruválasztékkal rendelkező kis önkiszolgálók. Minden alapélelmiszert valóban alacsony áron be lehet szerezni és áraik mindenhol egyformák.

Cipőt és textilíát aránylag magas mínőségben lehet vásárolni, a nagyobb városokban luxusbutikok is vannak. Nagy kár lenne elhalasztani egy helyi elhíresült piac meglátogatását. Nem ajánlott drágább tárgyak vásárlása, mint az ékszerek és a szőnyegek (ezeket alkalmasabb ellenőrzött állami üzletekben megvenni), de a tradicionális tunéziai, sokszínű piac teljesen egyedi és ha birtokában van az alkudozás művészetének, biztos, hogy megtalálja számítását. Mint ajándéktárgyat a felejthetetlen nyaralásból, hozhat egy terméket a tradicionális tuniéziai kézműves termékekből. Dícsérve vannak például a gyönyörű selyemsálak, korall nyakláncok, madárkalitkák, kerámia, bőrövek és táskák, kovácsolt tárgyak rézből vagy bronzből, takarók, illatesszenciák kis üvegcsékekben vagy különböző fajtájú fűszerek.

Tájékoztató árak

pékárú - 0,15 až 0,25 TND

tej 1l - 0,6 TND

vaj - 0,,5 TND

sör - 0,7 až 0,85 TND

palackozott víz -0,28 až 0,5 TND

képeslapra béllyeg Európába - 0,6 TND

napágy és napernyő bérlése - 1,5 až 2 TND

Ünnepek:

Az oldal tetejére

Ünnepek és események

A tunéziai városokban nagyon kedveltek a különböző fesztiválok, amelyeken (a vallási ünnepekkel szemben, amelyeket nyilvánosan soha nem prezentálnak) a külföldi turisták is résztvehetnek. A tunéziai lakosok azt a nézetet vallják, hogy majdnem mindent lehet ünnepelni, legyen szó a tavasz, nyári aratás vagy a halászszezon beköszöntéről . Egy sor akció a régi gyönyörű emlékeknél játszódik le, ami így magában már bebiztosítja a magával ragadó, felejthetetlen légkört. A fesztiválok időpontjai nincsenek meghatározva és minden évben változnak. Az időpont csak az adott hónappal van összekötve az évben.

Januárban játszódik Douz városában egy négynapos tradicionális tunéziai játékokkal teli fesztivál, mégpedig teve és agárhajtó verseny, márciusban Kerkennah ? ban ünneplik az egyedi polip fesztivált. Áprilisban tartják a népművészet és tradíciók kulturális fesztiválját Tataouine ?ban és a virágok ünnepét Nabeul városában, mely szintén a tavasz ünnepének számít. Májusban Sfax szervezi a népzene és művészet fesztiválját. A nyári hónapok ideálisak a fesztiválok szervezésének és számuk nagyon bőséges. A szimfónikus és klasszikus zene nemzetközi fesztiválja El Jem városával van összekötve, El Haouaria városa a néprajzi ünnep helye. Testour városa júniusban egy érdekes andalúziai zenefesztivált szervez, Kelibia a közkedvelt amatőrfilmek fesztiválját. Július ünnepli a revüszínház előadást fesztivállal Karaka városában La Goulette ?ben és Bou Kornine fesztivállal Hammam-Lif városában. Szintén júliusban tartják a felejthetetlen fesztivált ,,Éjszakák Mahdi-ában?. Dougga városa színházi előadások fesztiválját szervezi a régi római színházban. Monastirben egy humorista fesztivált ünnepelnek, és Bizertában a földközi zene fesztivált. A tenger és népzene ünnepét, Szirén fesztiválként is elhíresült, Kerkenna szigetei ünneplik. Az Aoussou fesztivál Sousse városában a revüszínház előadásainak bemutatója a volt római színházban. Július és augusztus között rendezik meg, szintén, ahogy a nemzetközi különböző előadások fesztiválját Kartágó kulturális központjában. Hasonló fesztivált rendez Hammamet városa is. Augusztusban Djerba ünnepli a népzenét és az improvizált előadásokat az Odyssea fesztivállal. Minden második évben (mindig októberben) rendezi meg Kartágó az arab és afrikai film híres mozifesztiválját. November az a hónap, amikor Djerba szigetén a marionette színház ünnepe zajlik. November és december hónapok időszaka alatt zajlik a helyi népművészeti és tradíciók nemzetközi szaharai fesztiválja (Douz) és az oázisok nemzetközi fesztiválja (Tozeur).

Érdekességek, látnivalók:

Az oldal tetejére

Tunisz

Tunézia fővárosában 2 millió lakos él. A turisták részére legvonzóbb Medina ? a város régi része, amely az ún. Tenger kapujával érhető el (Bab el ? Bahr). Sok jeles emlékmű található itt, például a Husejnek dinasztiájának mauzóleuma, a Tourbet el ? Bey, a néprajzi múzeum Dar ben Abdallah, az arab ? mauri építészet gyöngyszeme a Dar Othman palota, a Múzeum Bardo - ban a föníciaiak és rómaiak korából származó kiállított tárgyak, és az elhíresült mecsetek.

Kartágo

Kartágó a legérdekesebb történelmi emlékként van számontartva egész Tunéziában. Az ókori várost i.e. 814 ? ben alapította a föníciai Dido királynő (néhol Elissar név alatt beszélnek róla). Uralkodásának tetőpontján Kartágót ,,fénylő városként? hívták - további 300 városnak parancsolt, az üzleti élet és fontos kikötő központja volt. I.e. 149 - ben a várost a rómaiak lerombolták, akik a híres Hannibál Alpokon keresztüli menetét bosszulták meg. Július Cézár azonban a Kartágót újra felépítette, ezenfelül még ki is bővítette. 695 - ben azonban a jól átgondolt védőfalakat az arabok legyőzték és Kartágóból rom lett. A keresett turisztikai célok közé tartozik Antóniusz fürdője, a római amfiteáter, az áldozati hely vagy a pun kikötő.

A Chott el - Jerid sóstó

A Chott el - Jerid sóstó körülbelül 5 000 km2 területet foglal el, széleségben 20 km - t, hosszúságra kb. 250 km - t tesz ki. A legnagyobb sós területről van szó egész Szaharában. Nem messze Tozeur és Kebili városoktól fekszik. Az összekötő út eme két város között a tó északi részén keresztül megy és 2 méteres hordalékra van kiépítve. A tó felszíne, mivel az év legnagyobb részében kiszáradt, megszámolhatatlanul sok sókristály alkotja. Ezek a napfénynek köszönhetően elvarázsoló, már majdnem vakító fehérséggel ragyognak. Nyáron a tóban délibábot is lehet látni - optikai jelenséget, amikor a hőmérsékleti inverzitásnak köszönhetően látni a távoli tárgy képét, ami a levegőben tükröződik vissza.

A Bon fok

Tunézia egyik legmegragadóbb helyei közé tartozik a Bon Foka félsziget, amely sok érdekességgel dicsekedhet. Domináns része a Kerkouane bizánci erődítmény Kelibia halászfalucskában. A félszigeten szintén vannak kisebb fürdők, meleg kénes forrásokkal és az egyetlen, Tunéziában megtalált pun város, Korbous (a többi pun várost a rómaiak elpusztították). A félsziget legészakibb része egy elzárt katonai területként szolgál.

Időtöltés és szórakozás:

Az oldal tetejére

Gazdag szórakozási lehetőségek & műemlékek színes tárháza

A lehetőségek tárháza, amivel Tunéziában foglalkozni lehet és aminek időt lehet szentelni, egy egész sor. Megtalálja itt a magáét a műemlékek és történelem szerelmese is, a sokszínű szórakozás és sport kedvelői is. Ebben a célállomásban való nyaralást minden egyes korkategória képviselője élvezni fogja. Ha családi kikapcsolódásról van szó, Tunézia szintén egy megfelelő választás. Speciálisan gyerekek számára rendeznek különböző szórakoztató programokat. Rendelkezésre állank ún. miniklubbok, ahol a szülők az iskolázott személyzetre minden félelem nélkül otthagyhatják csemetéjüket nappalra. A gyerekek szülői felügyelet alatt mindenhová belépést nyerhetnek, tehát részt vehetnek az éjszakai diszkókon is. A standard hotelfelszereltséghez tartozik a medencéken kívül a gyerekmedence, sokszor hinták és csúszókák is. A nagyobb turisztikai központokban a gyerekek és a felnőttek is jót szórakozhatnak a vidámparkokban, Tunisz ás Tozeur városában lehetőség van állatkert meglátogatására. Touzer ? ban székel a Dar Chraiet múzeum is, amelynek része a nagy benyomást keltő Medina Ezeregyéjszaka területe.

Sport, halászat

Tunéziában egy egész sor sportot lehet űzni. Köszönhetően a meleg éghajlatnak és a gyönyörűen tiszta tengernek Tunézia paradicsoma a legtöbb vízi sportnak. Sporteszközök kölcsönzőja a legtöbb turisztikai központban található. Lehetőség van kipróbálni a vízisít, vitorlázást kisebb vitorláshajókon, vízibiciklizést vagy az egyre kedveltebb parasailinget. Az egész tunéziai tengerparton mindennemű korlátozás nélkül lehet vízipipával búvárkodni. A búvárkodás légzőkészülékkel viszont csak búvárklubbokon belül megengedett, amelyek egyben ki is kölcsönzik a búvárfelszerelést és búvárkurzusokat szerveznek. Tunéziában a halászathoz nem kell különleges engedéllyel rendelkeznie, sőt, polipok vadászatában való részvételt is kínálják.

Tevegelés

Nagy turisztikai vonzóerőnek számít a tevén való tevegelés. Ez elképzelhetetlen része a Szaharára irányuló kirándulásoknak, lehetőség van azonban csak a tengerparton is körbemenni a teve hátán. Szerveznek ún. karavánokat is ? körülbelül háromórás séták váltakozva a tevéken, lovakon, szamarakon és lovaskocsikon. Némely turisztikai központokban rancsok vannak kiépítve, amelyek lovaglást ajánlanak haladóknak és a teljesen kezdőknek is.

Kölcsönzők

Minden központban van kerékpár és motorkerékpár ? kölcsönző, annak ellenére, hogy a kerékpáron való közlekedés Tunéziában nem elterjedt sport. A hotelok felszereltségének része a teniszpályák, teniszütők és labdák kölcsönzése természetesen lehetséges.

Állatvilág:

Az oldal tetejére

Sivatag, dromedár, állatvilág

A tunéziai sivataggal kapcsolatban mindenkinek a dromedár jut természetesen az eszébe. Vad tevéket azonban Tunéziában nem talál, mindegyiknek van tulajdonosuk. A többi tipikus sivataglakó közé tartozik a róka, varánusz, különböző fajtái a kígyóknak, skorpióknak és bogaraknak. A tengeri állatvilágot Tunézia tengerpartján a polipok, languszták, murénák, szardíniák, makrélák, tonhalak és más állatok képviselik. A tunéziai élőlények között találunk néhány nagyon veszélyeztetett fajt is. A legtöbbet ezek közül a nemzeti parkok próbálnak megvédeni a kihalástól.

Nemzeti parkok

Tunézia területén az utolsó időben 8 nemzeti park alakult. Legfontosabbnak az Ichkeul ? t tartják, amely Bizerta területéhez tartozik, és 12 600 ha területet foglal el. Az UNESCO emlékek listájára van sorolva. A tunéziai nemzeti parkok otthont nyújtanak a vidráknak, gazelláknak, hiénáknak, muflonoknak és szarvasoknak, sündisznóknak, hiúzoknak, sakáloknak és rókáknak, teknősbékáknak és főleg több fajta madárnak. Éppen Tunézia nagyon kedvelt állomása a vándorló madaraknak, azt írják, hogy 360 fajta fordul meg itt. Gyakran láthatóak itt cinegék, sasok, jégmadarak vagy a gyönyörűen színezett flamingók.

Néhány nemzeti parkba a belépés azonban valamiféleképpen nehézkes. Néhányuk közvetlenül a katonai övezetben található. Egy közülük a Zembra - Zembretta, amely a katonai bázistól nem messze fekszik, és a turistáknak a park nem látogatható. A kicsi Meknassy város mellett terül el a Bou Hedma Nemzeti Park, amely arra szolgál, hogy a veszélyeztetett állatfajokat segítse visszatéríteni a természetbe. Főleg struccokról, szarvasokról és muflonokról van szó. A Feija Nemzeti Parkban, amely a Líbia határánál fekszik, nemcsak vadmacskák, gazellák és sakálok élnek, hanem a nagyon értékes sivatagi róka is. Tunéziában a rókák eléggé veszélyes állatoknak vannak véve. A déli területeken gyakran élnek skorpiók és pár mérgeskígyó-faj. Ajánljuk nem lekicsinyleni ezt a veszélyt és a természetben való barangoláskor magasabb cípőket és hosszú nadrágot hordani.

Növényvilág:

Az oldal tetejére

Növényvilág

Tunéziában a természet hihetetlenül sokszínű. Az ország északi részén találhatóak zöld völgyek és magas hegyek, mély erdőkkel. A középső részt sztyeppék és a síkföld gazdag termőföldjei takarják, a déli területet viszont homokos sivatagok, kiszáradt hegyoldalak és a sós tavak elhagyatott környzete fedi. A természeti feltételek soksínűsége kéz a kézben jár a növényi fajták sokszínűségével. Az északi hegységet általában parafatölgyekből álló erdők takarják be. A Nagy Dorsale hegységen főleg boróka erdők és harasztos képződmények nőnek. A síkságok gyümölcstermesztésre születtek. Legelterjedtebbek a narancsültetvények, citromültetvények, mandarinok és mandulafák, fügefák és gránátalma ültetvények, barackfák, öszibarackfák, szederültetvények, eprek és dinnyeföldek. Termesztenek továbbá búzát, cukornádat, hüvelyeseket és zöldséget, szőlőt és különböző aromatikus fűszernövényeket, mint a timián, babér, borsmenta vagy a rozmaring. Nagyon elterjedt a tradicionális olivafa Tunézia középső ? és a déli részein, továbbá az eukaliptusz termesztése is. Főleg a sztyeppi részeken , de Tunézia más területein is nőnek agave fák és fügekaktuszok. Tunézia déli része híres datolyapálmás oázisairól, melyeknek a pontos számát közel 5 milióra becsülik. Tunézia nemzeti virága a jázmin, sok helyen bukkanak fel oleanderek, rózsák és liliomok.

Egyedi növényfajták

A tunéziai növényvilág sok fajta egyedi növényfajtával is dicsekedhet. Előfordulásokra nagy hatással vannak a vízi lelőhelyek, ezért a déli irányba menet a sivatagi területekre a vegetáció sokszínűsége csökken. Az ún. eperfa tartozik a tunéziai kivételes növények közé, amely nevét a gyümölcse alapján kapta, amely nagyon emlékeztet az eperre. Elég ismerős az opuncia, amelynek gyümölcse alkalmas konzumációra és többször emlegetik inkább szúrós körte név alatt. A Bou Hedma Nemzeti Park egy azon kevés helyek közül, ahol gyönyörű, tavasszal sok pici virággal fénylő akácokat lehet látni. A legszárazabb növényzet között nő a zsálya, amely keserű illatáról ismert. A tunéziai mezőgazdaságnak nagyon fontos a hatalmas parafatölgy fája. A sivatagi vegetációt a különböző kaktusz és fűfajták képviselik. Nagy érdekességnek számít az ún. Jerichói rózsa, egy sivatagi fa, amelynek tobozai a magokkal a nedvességgel való érintkezéskor kinyílnak

Utazás módja:

Az oldal tetejére

Utazási és közlekedési lehetőségek

Tunéziába Csehországból a Tunis Air repül, rögtön néhány célállomással (Djerba, Monasztir, Tunisz és Tabarka). Olcsóbbak a charter járatok, repülőjegyeiket azonban néhol csak az utazási irodákon keresztül lehet megvenni és csak Djerbára és Monasztirbe repülnek.

Tunéziába lehetséges jahcton is beutazni ? Tunéziában három nagy jachtkikötő és néhány kisebb is létezik. Mivel azonban ez a lehetőség az utolsó években egyre közkedveltebb, jó előre informálódni kell a szabad helyekről, kapacitásról.

A belső közlekedés a nagyobb városok között szintén repüléssel megoldott (rendszeres összeköttetés van a fővárosból, Tuniszból, Tozeur és Sfax városával, továbbá Djerba szigetével) vagy hajóközlekedéssel. A hajóösszeköttetés Sfax városa és Kerkennah szigete közt, továbbá a szárazföld és Djerba szigete közt működik, ahol az átvitel komphajóval biztosított minden 30 és 60 percben, és a gyalogosknak ingyen van.

A különböző városok közötti közlekedést Tunéziában a távolsági autóbuszok, taxik és vonatok biztosítják. A vasúti útvonal körülbelül 2 000 km ?en át vezet. Vonattal való utazás körülbelül ugyanolyan költséges, mint az autóbusz igénybevevése.

Városi forgalom & Autókölcsönzés & Töltőállomások

A városi forgalom szintén autóbuszokkal biztosított. Az állami vállalat autóbuszára a jegy olcsóbb, viszont a magáncég autóbuszával való utazás sokkal kényelmesebb. A városokban elég számú taxi van, és kihasználásuk sem drága. A csomagokért külön kell fizetni, és 21. a 5. óra között egy speciális, ötvenszázalékos pótlékot is kell fizetni.

Tunéziában sok autókölcsönző létezik. Az autó kölcsönzésének árába nincs beleszámolva a benzin. Az autót csak a 21 évnél idősebb sofőr kölcsönözheti ki, ezenfelül minimum 2 éve kell rendelkeznie vezetői igazolvánnyal. A töltőállomások száma elegendő és a hét minden napján nyitvatartanak, némelyik nonstop üzemeltetéssel. Tunéziában az önkiszolgáló rendszer nincsen bevezetve, a tankolással a töltőállomás alkalmazottjai törődnek. A nemzetközi közlekedési szabályok betartását az autópályákon a rendőrség és a nemzeti gárda felügyeli, akik szintén kézségesek segíteni, ha az autónk meghibásodott. Egy különleges rendelet érvényes a sivatagba való utazáskor, amelyet csak a kellőképpen felszerelt terepjáróval lehet abszolválni. A Szaharába irányuló individuális utat a nemzeti gárda állomásán kell bejelenteni, a tervezett útvonallal együtt.

Helyi konyha és különlegességek:

Az oldal tetejére

Helyi konyha

A tunéziai konyha nagyon fűszeres, de nem csípős. Kitűnik változatosságával és sokszínűségével. Alapját a friss alapanyagok, halak, a birkahús, gyümölcs és zöldség alkotja. Az étlapok elengedhetetlen része a halakból készült finomságok, valamint a tenger gyümölcsei, mint a krevettek vagy a polipok. Nagyon kedvelt fűszer a római köménymag, sokszor használják a fokhagymát, babérlevelet, a sáfrányt, borsmentát vagy a zellert. Tunézia eldicsekedhet egy sor konyhaművészeti specialitással. Hagyományos csemegének számít az arab konyhában a kuszkusz. Ez a párában elkészített zabdara (dara kemény búzából) párolt zöldséggel és húsdarabokkal összekeverve tálalják. Következő klasszikus étel a brik ? tojással, tonhallal, őrölt hússal vagy hagymával és burgonyával töltött derelye levelestésztából. A briken és a kuszkuszon kívül a hagyományos tunéziai specialitások közé tartozik a salade tunisienne (saláta a szezon zöldségeiből finomra vágva), tajine (melegen és hidegen is tálalva, hús és tojás keveréke), marguez (nagyon erős virslikék bárányhúsból), mechouia (paradicsomból, paprikából, tonhalból, főtt tojásból és kapari bogyókból saláta) és a harissa (az ételekhez külön adott csípős szósz, chilli paprikából, fokhagymából és olajból készítve).

Dezertek & Gyümölcsök

Dezertként sokféleképpen elkészített, mindig friss gyümölcsöt tálalnak. A kínálat nagyban függ az évszaktól. Leggyakrabban narancsot és mandarint, almát, datolyát, epret és sárgabarckot, dinnyét és szőlőt kínálnak. Választani lehet a legkülönfélébb édességekből, amelyek mandulával, mogyoróval és pisztáciával vannak töltve, sokszor mézben, cukormázban vagy marcipánban megforgatva. Az igazi tradicionális tunéziai konyhát a népi éttermekben és a gyorséttermekben ismerheti meg a tunéziai városokban, sokkal inkább, mint a turistaközpontok éttermeiben. A gyorséttermek bódéjai a tésztaételeket, briket és a frikasét (kis táskák zöldséggel és párolt tonhallal töltve), vagy a ?keserű kenyeret? ? csípős szósszal töltött egymásba csavart lepények - kedvelt ételeket kínálják.

Helyi italok

Legelterjedtebb helyi ital az ásványvíz - mínőségi, általában ízmentes és csak nagyon kevés kénsavtartalommal. A buborékos italok, mint a Cola általában szokatlan műízzel rendelkeznek. Kitűnő és nagyon frissítő az ún. citronádé (friss citromokból készített ital) vagy az orzsádé (édes szirup manulából).

Tunéziában a borválaszték széles. Kínálnak kitűnő vörös és fehérborokat is, fűszereseket és pezsgőeket is. A desztillátumokból megkóstolhatja a datolyalikőrt vagy az erős fügepálinkát. Sörből a leggyakoribb a Stella és a Celtia.

A tunéziai kávé nagyon aromatikus és erős. Szükség esetén tejjel lehet enyhíteni az ízét. Mindegyik jobb étteremben ihat arab kávét, ami a mi ?török? kávénkat jutattja eszünkbe. A helyi tea érezhetően keserű. Ízét hosszú főzéssel nyeri és borsmenta levelekkel és píniamogyoróval szervírozzák.

Kereső:Tunézia Időjárás Előrejelzés & Reklámok

Címkék: